Látku zvážanú na pozemky nad obcou chce samospráva podrobiť analýze

07.05.2012 Vranov nad Topľou

Nižný Hrabovec 7. mája (TASR) - Obyvatelia Nižného Hrabovca v okrese Vranov nad Topľou sú nespokojní s množstvom vápna, ktoré pribudlo v týchto dňoch na poľnohospodárskych pozemkoch v chotári obce obhospodarovaných miestnou firmou. Ľudia sa obávajú zdravotných rizík, ako aj negatívnych vplyvov na okolité životné prostredie.
"Je tam vysypaných možno 200 tatroviek, dĺžka násypu môže mať približne 500 až 600 metrov," uviedla na margo nahromadeného vápna na poľnohospodárskych pozemkoch nad Nižným Hrabovcom jeho starostka Marcela Pčolinská. Ako dodala, spomínanú látku privážajú do obce nákladné vozidlá z areálu spoločnosti BUKÓZA HOLDING sídliacej v neďalekých Hencovciach.
Dodávka vápna odberateľovi do Nižného Hrabovca z areálu BUKÓZY HOLDING je predmetom obchodného vzťahu. Povedal to jej hovorca Michal Švábik. "Podľa našich informácií je tam vápno používané na neutralizáciu pôdy," zdôraznil. Ako dlho ho budú do Nižného Hrabovca z Hencoviec vyvážať a v akom množstve, konkretizovať nevedel.
"Keby tam bolo toľko maštaľného hnoja, tak by mi to neprekážalo. To, čo je tam, však vyzerá hrozne," konštatovala Pčolinská. Podľa jej názoru množstvo privezeného vápna nezodpovedá rozlohe pozemkov, na ktoré má byť použité. "Takéto množstvo kalu zapracovať do pôdy v našom chotári, myslím si, že to nie je únosné, radila som sa aj s poľnohospodármi."
Starostka zároveň uviedla, že látku privezenú na poľnohospodárske pozemky nad Nižným Hrabovcom chce podrobiť obec analýze. "Najradšej by som, keby sa akreditované laboratórium podujalo urobiť nám rozbor, aby sme vedeli, čo tam skutočne je. V prípade, ak nám to nebude dostatočne vysvetlené, budeme žiadať, aby sa so zvážaním prestalo," prízvukovala starostka.
Podľa slov hovorcu BUKÓZY HOLDING sa Hrabovčania negatívnych vplyvov privezeného vápna na ich zdravie či prírodu v chotári obce obávať nemusia. "Slúži to na neutralizáciu pôdy. Nejde, z môjho pohľadu, o niečo nebezpečné," uzavrel Švábik.
 

Vyberte región